Als je een taartje samenstelt voor je feest of gelegendheid, kom je allicht de volgende vraag tegen.
Kies jij voor botercrème? Of voor slagroom mascarponecrème?
En ik HOOR je bijna fronsen. EIKES, kaas in een taart?! Of denk je eerder: beuhhh, botercrème is mijn meug niet.
Ik zet de voordelen en de nadelen van beide even onder elkaar. Want je kiest in eerste instantie met je buik, maar… along the way hebben ze beiden ook hun specificaties die je kunnen helpen om je keuze doordacht te maken.
Slagroom-mascarponecrème.
- luchtig en licht van smaak.
- proeft als een stevigere slagroom.
- neutraal en een echte allemansvriend, ook bij kinderen.
- ook een lactosevrije en sojavrije optie, als dat gewenst is.
- moet koud staan in de koelkast tot vlak voor het serveren.
- blijft zacht, dus heel makkelijk om aan te snijden.
- doordat de crème zacht blijft, moeten toppers thuis geïnstalleerd worden, om omvallen tijdens vervoer te vermijden.
- makkelijk in duuzd tintjes te maken, met mijn natuurlijke kleurpoedertjes.
- details en toefjes zijn iets groffer van structuur.
Botercrème:
- zwaarder en voller van smaak.
- proeft zoals je het kent van een petite beurre taart.
- neutraal, maar niet iedereen is grote fan.
- ook een volledig koemelk en lactose en sojavrije optie, als dat gewenst is.
- moet koud staan, tot 30 min voor het serveren.
- gaat volledig uitharden in de koelkast, héél geschikt om langere afstanden te overbruggen tot thuis of tot op feestlocatie.
- toppers en figuurtjes komen vast te staan in de crème en hoeven niet nadien er op gezet te worden.
- verschillende tinten met natuurlijke kleurpoeders mogelijk, maar met iets minder variatie.
- details en dotjes en toefjes zijn scherp en piekfijn.
Beide soorten crème kan gemaakt worden in duuzd varianten. Van vanille, chocolade, citroen, mokka,… noem maar op !
Ben je nu helemaal je weg kwijt? Dat snap ik… ik stel altijd voor dat je kiest met je buik. Wat lijkt je het lekkerste. Licht en luchtig als slagroom, of vol en zwaarder als botercrème.
Moest ik vermoeden dat de andere keuze ‘beter’ zou zijn ivm het design van de taart of omdat je de unicorn taart pas een dag later zal aansnijden, omdat je heel wat km’s te rijden hebt of omdat de stevigheid van botercrème gewenst is voor bepaalde redenen… dan zal ik je dat altijd vertellen. Ik denk namelijk altijd met je mee.
Of je die mening volgt, is natuurlijk altijd je eigen beslissing.
2 Responses
Beste,
Mijn vraag is of het mogelik zou zijn om eventueel mascarpone créme en een deel botercreme te mengen om een stevige structuur te krijgen en toch lichter dan botercreme?
Hoi Marleen !
Ik deed die combinatie zelf nog niet, je kan uiteraard steeds proberen wat het geeft.
Als ik de suggestie mag doen zou ik dan voorstellen om je botercreme te maken zoals gewoonlijk, en hier een klein scheutje volle room aan toe te voegen (op kamertemperatuur, ander schift het !), zo krijg je het effect dat je -vermoed ik- voor ogen hebt. Begin met een hele kleine toevoeging, want je past uiteraard ook meteen de stevigheid van je botercreme aan op deze manier.