‘Hoe beïnvloedt warm weer je taart?’ hoor ik je denken.
Wel ja… best wel op veel verschillende manieren.
- Hoge temperaturen kunnen je crèmes en vullingen laten smelten
- Een taart die niet genoeg gekoeld is, kan onstabiel worden
- In warmte krijgen bacteriën veel meer kansen en een ‘betere’ leefomgeving
Maar geen paniek. Ik geef je alle tips mee die ik ken om toch ook in tropische temperaturen -veilig- te genieten van een taart.
De voorbereiding thuis.
Een taart hoort in de koelkast, een koude gang of kelder is nooit koud genoeg, of het zou winter moeten zijn maar dan zou je deze blog niet lezen, maak dus genoeg ruimte vrij in je koelkast (taartdoos 30 op 30!) voor de afhaling
Maak de koffer van de auto leeg, voorzie een plooibox en eventueel wat koude elementen en een handdoek. Een taart vervoer je nooit op de zetel van je auto (schuin én gevaar op schuiven tijdens stoppen).
Doe alle boodschappen en tussenstoppen voor je vertrekt naar je taart-date. Of op weg ernaartoe.
De afhaling.
Kom vroeger, een taartophaling is om 11u, maar bij hete temperaturen zal ik je altijd contacteren en aanmoedigen om vroeger te komen. Elke 5 graden verschil heeft veel effect.
Zorg dat je toekomt met een frisse auto, airco of ramen open.
Ik zorg voor een door-en-door koude taart, in een propere taartdoos en ik installeer ze samen met je in de plooibox en eventuele koelcompressen, in de koffer van je auto
Rij recht naar huis na de afhaling, geen tussenstop, hoe kort dan ook. Rij rustig en kalm, hou voldoende afstand (zodat je geen noodstop moet gaan doen) en ga rustiger door de bochten dat je normaal zou doen. (rijden als een lief oud bommake… is meestal wat ik zeg en dan snap je meteen wat ik bedoel).
Bij thuiskomst:
Neem de taartdoos niet vast aan de zijkanten, maar wel aan de onderkant, met een hand als ondersteuning onder de taart. De taart is zwaarder dan je denkt. Zet de taart meteen koud in de koelkast.
Bij het serveren:
Zet een taart met tropische temperaturen nooit buiten in de zon om ‘te stralen’ op een sweet table. Zelfs niet in de schaduw.
- Bij slagroom mascarpone creme: haal de taart meteen vlak voor het serveren uit de doos, snij meteen aan.
- Bij botercreme: haal de taart een kwartiertje voor het serveren uit de doos, snij daarna meteen aan.
Snij de taart binnen aan (vraag hulp om aangesneden stukken op een bordje naar je gasten te brengen) Zet de rest van de taart meteen terug koud in de koelkast. Zo krijgen bacteriën geen kans en zal je voedselvergiftiging vermijden.
Bij overschot:
Doordat je de taart altijd meteen koud gezet hebt, kan je de taart tot max 1 week na afhaling nog verder op eten. Of vries ze in, in kleinere porties, om later van te genieten.
Heb je de taart toch laten ‘uitstaan’ na het snijden en is ze helemaal niet meer fris en ziet ze er wat sip en zielig uit. Neem geen risico (en dit breekt echt mijn bakkershart om dit te moeten zeggen) en gooi de resten weg.
De kans is véél te groot dat je er nadien buikpijn van krijgt en dat weegt zwaarder dan de verspilling van voeding.
Dus: moraal van het verhaal, zet je taart pretty please altijd koud 😉
Wanneer schakel ik over op ‘tropische temperaturen’ mindset? Vanaf 25 graden mag je er vanuit gaan dat ik je een mailtje stuur om vroeger te komen, en allicht ook een link naar deze blog.
Weet dat het niet nodig is om stress te hebben, dat met enkele kleine aanpassingen je veel verschil maakt en dat altijd alles goed komt.
Inspiratie nodig voor frisse taartcombinaties met het warme weer? Die kan je hier vinden !