Wat is zeste en hoe maak je het?

‘Gebruik zeste van 1 citroen’. 
 
Hoe begin je daar nu aan? Kan je dat kopen in de winkel?
 
Of weet jij wél wat het is, maar zucht jij dan ook? Wat een werk joh… 
Welja ik ooit dus wel. 
 
Kleine anekdote: tussen 2 verhuizen door, waar je dus nog niet al je keukenspullen uitgepakt hebt maar wel bakkriebels hebt en absoluut iets met zeste wil maken… Heb ik ooit de meneer des huizes met een keukenmesje heeeeel fijn zeste laten snijden. Tot hij er half scheel van keek. ‘citroen rasp’ doet hem sindsdien nog steeds huiveren. We zijn 10 jaar verder. 
 
Laten we beginnen bij het begin.
Wat is zeste?
 
Een citrusvrucht heeft een mooi kleurtje. Geel, groen, oranje in alle tinten… En dat kleurtje, dat is waar je de zeste vandaan gaat halen. De schil van de vrucht dus.
 
Je wil wel énkel dat kleurtje hebben, in je baksel of gerecht. Want het witte (ge weet wel, de ‘vellekes’) die zijn bitter van smaak en dat gaat geen meerwaarde zijn in je smakenpalet.
 
Hoe maak je zeste?
* kies zo mogelijk voor biologische vruchten, minder troep gebruikt en al dat. Lokaal is nog wat moeilijk hierin het belgenlandje, maar biologisch is zeer zeker een goede optie.
* was je citroen/limoen/appelsien/whatever grondig, want vaak zit er een klein waslaagje rond de schil, dat wil je niet bij in je baksel.
* neem een zester van microplane (geen sponseringen, gewoon HUGE fan) en rasp over je fruit tot je het gekleurde laagje er af hebt.
* draai met je fruitje tot je alles hebt en klaaaaar !
 
Waar zit dat ‘zuchten’ deel dan?
Welja, niet hier, als je het zo doet.
 
Maar VOOR ik die microplane zester had, was dat dus puffen en zuchten. Met een dunschiller en met een kaasrasp en met whatever ik in huis had maar eigenlijk niet handig was.
Het is ook allemaal wat op eigen risico, die brute raspen.
 
Kan ook gewoon aan mij liggen.
 
Het was Caroline van Kooktijd die to the rescue kwam, zoals nogal vaak, en me het alternatief in mijn handen gaf. ‘Probeer dit eens’.
 
Beste uitvinding ooit. En weet ge wat, ik heb een saaie zwarte versie. Maar ze zijn er dus ondertussen ook in duuzd heerlijke kleuren.
 
Maareuhm, tja… aangezien dat spel onverslijtbaar blijkt te zijn, doe ik het nog effe met mijn zwarte versie 😉
 
Oh eneuh, harde kazen, chocoladeschaafsel,… het kan OOK allemaal he.
 
Zoekt ge nog een cadeautje voor iemand die graag bakt of kookt, neem het mee als tip !
 
Lees je graag hoe je nog meer smaak uit die zeste kan halen? Dan kan je hier verder lezen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *