Hoe meer smaak halen uit je zeste?

Zeste of sap van een citrusvrucht gebruiken, dat frist héél je baksel meteen op.
 
Of het nu gaat om een citroen, limoen, appelsien,… Denk maar aan madeleines, maar ook citroen suikerwafels zijn superlekker of een appelsiencake of lemonbars. 
 
Ik ben fan, dat zie je ook aan mijn assortiment. Heerlijk is dat, zoet en zurig in combinatie.
 
Hoe haal je daar nu het meeste smaak uit die zeste, door gewoon één handeling aan te passen?
 
Als je zeste moet toevoegen dan kan je dat doen op zowat elk moment van je recept, maar om álles uit je zeste te halen kan ik je tip geven om het te vermengen met de suiker.
 
Meeatal is dat dus voor je deze opklopt met de boter. In zowat elk standaard recept. 
 
Door het mengen van de zeste met de suiker komen de oliën extra vrij uit de schil van de citroen/limoen/appelsien/… en zal je dus ook extra smaak als resultaat krijgen.
 
Met maar een klein beetje extra moeite. 
 
En. Stiekem is het gewoon tof. Nee? 
 
Hoe doe je het? 
*Weeg je suiker af. 
*Rasp je zeste, enkel het gekleurde laagje, want het witte is bitter en dat wil je niet in je gerecht.
*Wrijf met je handen of vingers de suiker door de zeste. 
*Ga verder met je recept zoals gewoonlijk. 
 
Heb je zeste over, dan kan je deze ook in de koelkast bewaren, met wat suiker doorgewreven (denk dan per citrusvrucht een 15gram suiker), voor max 2 weken. Goed luchtdicht en altijd klaar om te gebruiken.
 
Ben je zoals ik, en vergeet je dan dat potje in je koelkast, vries je zeste dan in, of je sap.
Hoe je dat kan doen, lees je hier !

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *