Het is een veelgestelde vraag, eentje dat je allicht ook al googlede in de voorbereiding van je feestje. ‘Hoeveel taart heb ik nodig?’ Wat moet ik voorzien?
Want te weinig hebben is niet leuk, maar véél te veel is ook gek.
Ik geef je graag wat richtlijnen mee die je misschien de juiste richting in gaan duwen.
Voor een taartmoment, zonder maaltijd vooraf.
Reken op 1 taartpunt per persoon.
Voor een taartmoment als dessert, na een maaltijd.
Reken op 1 stukje per persoon. Niet iedereen eet dessert (ZOT, I KNOW). Als je een zware maaltijd serveerde of voor een hele zware taart kiest (later meer hier over) of het erg warm is, reken dan op een kleine portie. Anders kan je ‘taartpunten’ als leidraad nemen.
Voor een sweet table of als deel van een buffet.
Tel dan een klein stukje taart mee als portie per gast. Meer info over aantal porties per gast op een sweet table kan je hier lezen.
Ik werk met Omnom Patisserie met 3 afmetingen van taart. Ik lijst ze even op.
Mini:
- 2 tot 4 taartpunten
Medium:
- 6 tot 8 taartpunten
- Tot 10 kleinere stukjes
Large:
- 12-16 taartpunten
- Tot 20 kleinere stukjes
Disclaimer:
In mijn ‘portie-berekening’ ga ik uit van biscuit in combinatie met slagroom mascarpone crème, wat een licht en luchtige taart geeft. Kies je voor cake ipv biscuit, en/of voor botercrème ipv slagroom mascarpone crème, zal ik je altijd aanraden om sowieso in kleine stukjes te snijden aangezien taartpunten dan veel te ruim en te zwaar zijn.
Het aantal porties dat je dan uit dezelfde taart krijgt zal dan ook meer zijn.
Maak je geen zorgen als je ergens over twijfelt, ik help je altijd met het aantal porties in combinatie met je keuzes.
Meer lezen over het verschil tussen botercrème en slagroom mascarpone crème doe je hier.
Meer lezen over het verschil tussen biscuit en cake doe je hier.